Розова вода (Rose Water) хидролат 120 мл

  • Марка: MAKEDA Botanics
  • Кат. номер: 38718
13,90 лв.

Розовата вода MAKEDA Botanics е хидролат и е добита чрез водно-парна дестилация на цветовете на маслодайната българска роза Дамасцена. Хидролатът споделя много от свойствата на етеричните масла, но нивата на активните съставки в хидролатите са по-ниски, отколкото в етеричните масла, което ги прави по-нежни и особено подходящи за чувствителна кожа.

 

Розовата вода е известна със способността си да балансира производството на себум от кожата, намалява появата на зачервявания, хидратира в дълбочина, има високи антиоксидантни свойства и видимо намалява дълбочината на фините линии и бръчки. Тя прави кожата по-гладка, свежда до минимум разширяването на порите и осигурява отлична основа за последващите продукти за грижа на кожата. 

 

Ползи:
Успокоява раздразнената кожа
Намалява зачервяванията
Хидратира в дълбочина
Балансира производството на себум
Притежава силни антиоксидантни свойства
Има анти-ейдж ефект
Отпушва порите и изглажда кожата
Свива разширените пори
Има стягаш ефект
Стимулира зарастването на белези и рани
Облекчава слънчево изгаряне

 

Тип кожа: подходяща е за всеки тип кожа, особено нормална до суха, зряла, чувствителна и раздразнена. 

 

 

Какво представляват хидролатите?

По време на дестилацията на растение, или на част от него (листа, стъбло, кора), се извличат два продукта: етерично масло, което е мастноразтворимо съединение и ароматизирана вода, което е водоразтворимо съединение. Както етеричните масла, така и ароматните води съдържат активните съставки на растението, от което са дестилирани. Етеричните масла и ароматните води, наречени хидролати или хидрозоли (флорални води, ако са извлечени от цветя), абсорбират активните съставки на растението, от което са извлечени. Нивата на активните съставки в хидролатите са по-ниски, отколкото в етеричните масла, което ги прави по-нежни и особено подходящи за чувствителна кожа.

 

"Хидролатите" често могат да бъдат срещнати и като "хидрозоли". Терминът "хидрозол" произлиза от латинските думи „hydro“ (вода) и „sol“ (разтвор). Най-точният технически термин за тези води, обаче, е „хидролат“, който произлиза от латинските думи „hydro“ (вода) и „lait“ (мляко). Това е така, защото пресният дестилат има млечен вид, който с течение на времето се избистря и става прозрачен.

 

Как се извличат хидролатите?

Хидролатите са естествената вода, която се събира, когато растенията се дестилират, за да се извлече етерично масло. Например, за извличане на етерично масло от лайка, парата преминава през растението. Нагрятата пара и лекото налягане кара активните химикали да се отделят в парата. След това изпарената пара тече през кондензатор, който я охлажда и я превръща обратно в течна форма - като се получава слой масло и слой вода.

 

Някои от активните химикали, отделяни от растенията, са неразтворими и отблъскват водата - те дават слоя масло, който е известен като „етерично масло“. Водоразтворимите химикали се разтварят във водния слой и получената течност е известна като хидролат или хидрозол. Освен водоразтворимите растителни екстракти, хидролатите съдържат и малки количества етерично масло. Следователно хидролатът наподобява чистото етерично масло по отношение на терапевтичните си свойства, но е далеч по-нежен, тъй като е естествено разреден във вода.

 

Предимства на хидролатите пред етеричните масла?

Хидролатите имат предимства пред етеричните масла: не е нужно да ги разреждате за локална употреба, можете да ги използвате спокойно върху малки деца, като ароматизатори в храни и напитки, да ги добавяте към дифузери, да ги използвате като вода за уста, както и при изработката на домашни сапуни и козметика.

 

Но хидролатите не са просто по-нежна алтернатива на етеричните масла и не е необходимо винаги да се използват самостоятелно - двете се допълват отлично. Смесването на хидролати и етерични масла може да добави редица ползи към избраното приложение и да повиши неговата терапевтична стойност.

 

 

Как да изберете хидролат?

Някои „флорални или цветни води“ могат да бъдат синтетични или да съдържат изкуствени съставки като алкохол, консерванти и оцветители, което влияе върху терапевтичната им стойност. Потърсете 100% чисти и естествени хидролати, каквито са тези на MAKEDA Botanics в базовата формула. С тях не можете да сбъркате.

 

Топ съвети за използване на хидролати

 

Хидролати за грижа за кожата

Можете да използвате хидролатите като почистващи препарати, тонери и овлажнители, за направата на маски за лице, очи и коса, за смесване с кремове и лосиони за специфичен терапевтичен ефект, за балансиране на мазна кожа и премахване на петна и акне.

 

Хидролати за ароматизатори, парфюми и дезодоранти

Можете да ги използвате като ароматизатор, парфюм и дори домашен дезодорант. Хидролатите са толкова гъвкави, защото могат да се нанасят директно върху кожата, така че защо да не проявите креативност и да не направите свой собствен аромат. Разредете до 30 капки общо от максимум 3 различни етерични масла в 100 мл от любимия си хидролат. Етеричните масла от бергамот, сладък портокал, нероли, роза, жасмин, здравец, иланг иланг и сандалово дърво създават добри възможности за персонален парфюм. Превърнете се в творец-парфюмерист.

 

За дезодорант опитайте да добавите 100 мл хидролат в бутилка със спринцовка, смесена с до 30 капки общо от максимум 3 различни етерични масла. Препоръчваме ви етерични масла от лимонова трева, здравец и лавандула, заради техните антибактериални и балансиращи свойства.

 

Смесете хидролат с вода в съотношение 1:1 в спрей и напръскайте, за да ароматизирате вашия дом.

 

Хидролати за производство на сапун

Ако обичате да правите свои собствени сапуни, ще знаете, че водата се използва като част от процеса. И така, защо вместо обикновена вода да не използвате хидролат, за да запазите сапуна хубав и естествен, но и да добавите терапевтични ползи.

 

Хидролати за деца и бебета

Хидролатите са чудесни за деца и са достатъчно нежни за употреба при бебета. Използвайте хидролати, разредени в съотношение 1:1 с вода, за почистване на кожата (лайка), добавете няколко супени лъжици във ваната, за да успокоите раздразнената кожа или използвайте чист хидролат в стаен ароматизатор, за да насърчите спокойствието и релаксацията преди лягане. 100% чистите хидролати на MAKEDA Botanics са безопасни за използване от деца.

 

Хидролати за домашни мокри кърпички

Използвайте дебела кърпичка и напръскайте върху нея хидролат за нежно, по-хидратиращо почистване на кожата.

 

Хидролати при крехък имунитет

Възрастните хора, хората с крехък имунитет или страдащите от хронично заболяване могат да адаптират смесите за ароматерапия, като включват хидролати вместо етерични масла, когато е необходимо. Ако сте начинаещ в използването на етерични масла, хидролатите могат да бъдат чудесна отправна точка, преди да започнете със същината на ароматерапията.

 

Хидролати за растения и животни

Хидролатите също могат да се използват върху растенията, за да поддържат листата хидратирани и свежи. Хидролатите са безопасни за ароматерапия при животни.

 

 

История

Отглеждането на рози за получаване на розова вода и розово масло е започнало още в древни Индия и Египет. През X век арабският лекар Авицена първи използва розова вода, добита чрез парна дестилация.
Древните римляни ѝ намерили приложение като освежител на въздуха, а през средните векове се превръща в популярно средство за гонене на депресия, използвано при къпане.
Персите я използвали в кулинарията и най-вече в сладкарството. Те измислят и едно от най-известните сладкарски произведения – марципана, който се приготвя от земни бадеми, захар и е с традиционния аромат на розовата вода.

 

За един литър розова вода са необходими между 600-700 цветя.

 
 

Подобни продукти

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!